среда, 22. мај 2013.

Trud se uvek isplati

Budite istrajni u koriscenju svojih mentalnih vezbi cak i onda kada su otpori jaki ili kada se cini da napretka uopste nema. Sve poruke koje upucujemo sebi smestaju se negde u nase bice i izbijaju na povrsinu u pravom trenutku.

Pre dve godine radila sam jedan program bihejvioralne kognitivne terapije za prevazilazenje anksioznosti. U njoj sam takodje koristila afirmacije, iako ih je autor tekstova drugacije nazivao. Te afirmacije sam iscitavala nekoliko puta u toku dana i mnoge od njih su mi donele zeljene rezultate. Medjutim, kada sam afirmisala svoja prava, to je zvucalo kao laz. Izgledalo je da mi je pretesko da poverujem da ja imam neko pravo i da mogu da se pozovem na njega bez ikakvog izvinjavanja ili osecaja krivice. I tako, nekoliko nedelja sam iscitavala listu prava, a onda sam odustala od toga.

Sada, posle dve godine, kada je moje bice u velikoj meri prihvatilo ljubav prema sebi, doslo je vreme za moja prava. Ne, nisam ih opet citala, nisam se njima opet bavila. Jednostavno, u konkretnim situacijama, samo su pocele da mi "iskacu" u glavi poruke da ja imam pravo na greske, da imam pravo na nesavrsenost i da se povodom nje osecam dobro, da imam pravo da odbijem molbe koje ne zelim da ispunim, da imam pravo na vreme za sebe, da imam pravo na sopstvenu logiku. Te ideje su bile u meni sve vreme, iako ja toga nisam bila svesna. I cekale su pravi trenutak da pocnu da mi skrecu paznju na sebe.

Budite uporni i strpljivi sa sobom, a uspeh ce jednostavno doci.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...