субота, 22. март 2014.

Kratak osvrt na ono sto je najvaznije za uspeh afirmacija

Citala sam knjige i tekstove raznih autora na ovu temu. Svi pricaju slicno, ali opet razlicito. Nemalo puta se dogodilo i da mi njihova gledista izgledaju oprecno. Takodje, desavalo mi se da taman pomislim: "Da, to je to ucenje, ovde je sve objasnjeno bas onako kako jeste"; ali svaki put sam naisla na neko "ali" koje se tu ne uklapa. Verujem da se mnogima desavalo nesto slicno, pa pocnemo da se osecamo izgubljeno u svemu ovome. Vidimo da to ima neku vrednost, ali cemu se tacno prikloniti?

Ipak, iz svog iskustva sam izvukla zakljucke koji mi daju rezultate bez obzira na razlike u raznim ucenjima:

1. Afiramcije/vizualizacije/knjiga pozitivnih aspekata/izrazavanje zahvalosti deluju.
2. Ono sto osecamo (generalno i za svaku oblast posebno) je ono sto privlacimo. Ako pri pomisli na nesto osecamo prijatnost, desavaju nam se stvar koje nas usrecuju. Ako se osecamo lose, desava se ono od cega se i dalje osecamo lose.
3. Iz negativnog stava ne mozemo (ili veoma tesko mozemo) poverovati u snazno pozitivnu afirmacijuNajbolje je ici postupno. Prvo uopstene afirmacije vezane za tu oblast, pa onda sve konkretnije i konkretnije. Ukoliko nam se ni te uopstene afirmacije na pocetku ne "primajuu", mozemo da probam sa metodom "zar ne bi bilo lepo". Ako ni ovo ne daje zeljeni rezultat, mozemo da radimo afirmaciju u negativnom kontekstu, alisamo ako ona u nama izaziva osecaj olaksanja (naravno, posle nekog vremena potrebno ju je zamenitiafirmacijom u pozitivnom kontekstu; npr. "moj partner i ja se vise ne svadjamo" prelazi u "moj partner i ja imamo prijatnu komunikaciju i rado provodimo vreme jedno sa drugim).
4. Afirmacije i vizualizacije za konkretnu zelju treba raditi onda kada smo dobro raspolozeni, opusteni. To moze da bude period neposredno posle budjenja ili neposredno pred san. Kao i svaki drugi period u toku dana kada se osecamo prijatno. Isto tako, mozemo uopstenim afirmacijama da popravimo raspolozenje (podignemo vibraciju) i tada predjemo na one afirmacije/vizualizacije koje se odnose na nase konkretne zelje.
5. Sto se vise uzivimo u ono sto afirmisemo/vizualizujemo tim bolje. Na taj nacin lakse cemo pristupiti emocijama. Naime, afirmacije i vizualizacije daju rezultate samo ako u nama bude solidno snazna ili prilicno snazna osecanja. U suprotnom, zeljeno dejstvo izostaje.
6. Potrebno ih je raditi opusteno, bez iscekivanja rezultata, prosto zato sto nam prija da ih radimo, prosto zato sto nam to popravlja raspolozenje. Ukoliko ih radimo zato da bismo nesto manifestovali, preispitujemo napredak iz dana u dan i upinjemo se, zapravo samo unosimo otpor u ovaj proces. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...